10 tips bij het zelf verkopen van uw woning?

Hieronder vindt uw 10 tips die u kunnen helpen bij het goed en snel verkopen van uw woning. Tips die we door de jaren heen voor u hebben verzamelt en regelmatig aanpassen of uitbreiden.

De laatste jaren zijn camera’s op telefoons sterk verbeterd. Toch is het erg belangrijk om gebruik te maken van professionele fotografie. De eerste impressie blijft immers hangen en de foto’s staan altijd bovenaan in de advertentie. Goede professionele foto’s kunnen dus helpen net dat extra zetje te geven om de advertentie verder te lezen of een bezichtiging te plannen.

Onze ervaring leert dat een huis sneller verkoopt wanneer u kiest voor professionele fotografie. De professional heeft oog voor details en kan uw huis op de juiste manier fotograferen en bewerken, bijvoorbeeld met extra lichtinval of een ruimere look.

Bij Verkoopeigenwoning.nl heeft u de mogelijkheid uw huis professioneel te laten fotograferen en tegelijkertijd te verkopen via Funda en andere sites. U kunt kiezen uit losse diensten maar ook uit volledige pakketten als voordelige optie.

Onze huisfotograaf biedt verschillende styling video’s aan waarin u tips krijgt hoe uw huis klaar te maken voor de fotograaf.

Bekijk hier alle tips
https://zien24.nl/stylingvideos/

Het is in Nederland verplicht het huis op te laten meten volgens de NEN-norm voor u het verkoopt. Op deze manier worden alle huizen volgens 1 norm opgemeten en ontstaan er geen discussies over de grote. 3 m2 verschil lijkt misschien weinig, maar de m2 prijs in Amsterdam ligt in sommige delen rond de €8000,-. Het gaat dan al snel om ruim €20.000,- wanneer er 3m2 verschil is.

Het inmeten zit inclusief bij het compleet-pakket, maar het is ook mogelijk deze dienst los te bestellen voor 175,-.
Klik hier om alle pakketten en diensten te bekijken.

Naast het maken van professionele foto’s kunt u doormiddel van een woningvideo kopers van te voren meenemen in uw huis. Hoe meer beeldmateriaal uw advertentie heeft, hoe beter uw huis uit de verf komt. Daarnaast komt uw advertentie hoger op Funda te staan wanneer deze zo compleet mogelijk is. De standaard sortering bij Funda staat namelijk standaard op het “meest relevante” huis, dus in dit geval hoe meer beeldmateriaal, hoe hoger. Dit zijn de opties waaruit de advertentie kan bestaan. Deze opties zijn tevens los te bestellen bij onze pakketten:

- Professionele foto’s
- Interactieve plattegronden ( 3D plattegrond )
- Woningvideo
- 360 graden woning tour

Pakkende en samenvattende inleiding

In de samenvatting is het belangrijk de interesse te wekken van met een pakkende start. Benoem daarom zoveel mogelijk sterke en unieke kenmerken van je woning en omgeving. Probeer te omschrijven; het type woning, de grootte van de tuin, buurt, perceeloppervlakte en afwerking. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden om de aandacht vast te houden:

 • Een heerlijk licht appartement met een groot balkon op het zuiden.
 • Zeer riant huis van 140m2 met een grote tuin van 90m2 in hartje Amsterdam, perfect voor gezin met kinderen of natuurliefhebbers.
 • Het huis ligt aan een rustige weg, in een kindvriendelijke buurt
 • Het huis bevindt zich dichtbij het centrum, scholen, parken, water, station etc.
 • Recent gerenoveerde jaren ‘30 woning, perfect voor startend gezin etc.

Voorbeeld samenvattende inleiding:

Unieke kans! Heerlijk lichte en zonnige patiowoning met eigen aanlegsteiger voor je boot! Moderne en ruime eengezinswoning met patio, steiger aan het water en een eigen parkeerplaats in de garage! De woning is gelegen in het luxueuze complex (buurt) wat staat voor ruimte, rust, goede bereikbaarheid en bovenal wooncomfort.

U zelf aan het woord.

Hier beschrijft u waarom het wonen op deze plek zo bijzonder en fijn maakt. U bent tenslotte de eigenaar en weet het woongevoel het beste over te dragen. Benoem hier de voordelen van de wijk, bijvoorbeeld; kindvriendelijk, goede scholen, leuke winkeltjes etc.

Uitgebreide beschrijving van uw woning

In de uitgebreide beschrijving probeert u een zo volledig mogelijke beschrijving te geven van uw woning. Probeer hierbij de potentiële koper mee te nemen vanaf oprit/voordeur tot de tuin. Vergeet niet alle highlights van de woning te benadrukken.

Voorbeeld begin uitgebreide beschrijving:

We komen binnen op de eerste verdieping in de hal vanaf een gezellige binnenstraat. De hal is voorzien van een videofoon. Vanuit de entree voorzien van het toilet komen we in de luxe, moderne woonkeuken. De luxe, moderne keuken is volledig voorzien van….

Op de eerste verdieping vindt u 3 grote slaapkamers en een riante badkamer. 1 slaapkamer etc…..

Verder is er een schuifpui gelegen op het oosten die toegang geeft tot de steiger met aanmeerplaats voor een boot. Het is heerlijk om na het eten even in te stappen en een rondje te varen met de ondergaande zon.

Praktische pluspunten

Tot slot zijn de bijzonderheden belangrijk om te vermelden. Verkoop je een appartement, dan is het belangrijk om bijvoorbeeld iets over de VvE te vermelden. Woon je in een oude woning, dan is het goed om aan te geven hoe de woning geïsoleerd is. Voorbeelden:

 • Woning is (recent) gerenoveerd in het jaar ….
 • Het schilderwerk aan de binnen en buitenkant is gedaan in het jaar….
 • Volledig geïsoleerd, dubbelglas, etc.
 • Parkeergelegenheid/vergunning €… per maand
 • Actieve VVE, maandelijkse service kosten €…. per maand
 • Zonnepanelen
 • Energielabel
 • CW5-installatie
 • Glasvezelaansluiting
 • CV ketel, keuring of onderhoudsvrij?
 • Volledig eigendom of erfpacht eeuwig afgekocht/afgekocht tot het jaar…….
 • Slaapkamer 1 (…m2), slaapkamer 2 (…m2). etc.

Schrijfwijze (probeer de onderstaande tips voor de schrijfwijze mee te nemen)

 • Korte zinnen
 • Het is niet erg om kwaliteiten een paar keer terug te laten komen in de tekst (de kracht van herhaling) zolang het maar niet vervelend wordt.
 • Wees enthousiast en echt
 • Hou rekening met de juiste doelgroepen
 • Geen populair taalgebruik

Wanneer uw huis online staat komen de aanvragen voor een bezichtiging op twee manieren binnen:

 1. De geïnteresseerde koper belt het telefoonnummer van verkoopeigenwoning.nl. Door middel van een belmenu wordt de koper direct met u doorverbonden wanneer de postcode en het huisnummer worden ingevoerd. Beide telefoonnummers zijn afgeschermd voor uw Privacy en die van de koper.
 2. Een geïnteresseerde koper stuurt een e-mail via Funda naar info@verkoopeigenwoning.nl. Ons team zal er voor zorgen dat de mail wordt doorgestuurd (ook buiten werktijden), zodat u zelf een afspraak kan maken wanneer het u uitkomt.

 1. Schoon: Voor het organiseren van een open huis of bezichtiging is het belangrijk dat uw huis voor 100% spic en span is. Ruim zoveel mogelijk ‘losse dingetjes’ op en maak uw huis goed schoon. U zou de schoonmaak zelf kunnen doen, zo bespaart u geld maar het kost wel enige tijd. Bak een appeltaart voor lekkere geuren in uw woning, of iets anders wat lekker ruikt.
 2. Kijk door de ogen van een vreemde. Probeer kritisch te kijken naar uw eigen woning. wanneer u bijvoorbeeld gezellige kussentjes heeft liggen, vindt de koper dit er rommelig uitzien. Laat iemand anders een rondje door uw woning lopen. twee zien meer dan een.
 3. Eerste indruk. De eerste impressie van uw woning is heel belangrijk. Zorg dat er geen vreemde voorwerpen in de ramen staan, verwijder het onkruid tussen de tegels en snoei overhangende planten. Zorg dat uw huis er op het eerste opzicht georganiseerd uitziet. Probeer fietsen en afvalcontainers uit het zicht te zetten. Wanneer u een appartement verkoopt, vergeet niet een blik te werpen op het trappenhuis of de hal.
 4. Entree. Na de voortuin/achtertuin of het trappenhuis is de entree aan de beurt. Probeer de entree zo leeg mogelijk te houden. Veel jassen en schoenen oogt vaak chaotisch of rommelig en te leeg lijkt alsof er niemand meer woont. Laat net genoeg jassen hangen en schoenen staan om een bewoonde indruk te geven zonder dat het een rommeltje wordt.
 5. Licht en ruimte. Wat voor de entree geldt, geldt ook voor de ruimtes in uw woning: hoe minder spullen, hoe beter. Een leger huis oogt groter. U zou zelfs een andere opstelling kunnen proberen en meubels weg kunnen halen waar mensen normaal gesproken om heen moeten lopen. Daglicht is ook echt een eye-catcher. Zorg voor zoveel mogelijk daglicht door de gordijnen goed naar de zijkant van het raam te hangen of de luxaflex open of omhoog te doen. Hoe lichter, hoe beter.
 6. Radio & televisie. Net zoals de smaken verschillen bij het eten, is dit ook zo bij muziek. Denk dus goed na over de keuze. Wat de een rustgevend vindt, is voor de ander misschien vervelend. Televisie op de achtergrond aanzetten, raden wij af.
 7. Verwarming. Bij een open huis of bezichtiging is het belangrijk dat de mensen in een prettige temperatuur kunnen rondkijken. Probeert u ervoor te zorgen dat alle kamers behaaglijk zijn.
 8. Geef uw informatie mee. U krijgt van verkoopeigenwoning.nl een digitale verkoopbrochure. Deze kunt u uitprinten en meegeven aan eventuele potentiële kopers. Daarnaast kunnen de mensen altijd nog terug kijken naar de foto’s en de sfeerimpressies van uw woning.

We gaan er vanuit dat u in het bezit bent van een geregistreerd energielabel. Wanneer dit niet het geval is kunt u gemakkelijk de stappen volgen op energielabelvoorwoningen.nl. Wanneer u uw huis verkoopt is het verplicht om bij de overdracht een geregistreerd energielabel mee te brengen. Vaak is het handig het label al in het bezit te hebben in het verkoopproces. Het kan namelijk voorkomen dat geïnteresseerde kopers vragen naar het label.

Als u een woning koopt of verkoopt dan worden de afspraken tussen de koper en verkoper vastgelegd in een koopovereenkomst. Dit moet schriftelijk gebeuren en wanneer beide partijen een handtekening hebben gezet is de overeenkomst bindend. In de overeenkomst staan onder andere gegevens over de koper, verkoper, woning, prijs, leverdatum, betaling, financieringsvoorbehoud en een lijst met spullen die meegaan met de oude eigenaar. Wanneer er is getekend heb je als koper drie dagen het recht om zonder opgave van reden de koopovereenkomst te ontbinden. In de overeenkomst worden vaak ontbindende voorwaarden opgenomen zoals: financieringsvoorbehoud, krijgen woonvergunning of bouwkundige keuring.

Als verkopende partij heeft u de plicht om gebreken in uw huis én de juiste m2 door te geven aan de kopers. Wanneer de kopende partij geen gebruik maakt van een bouwkundig rapport en achteraf blijkt dat er toch gebreken zijn in uw woning, kan dit leiden tot een beëindiging van de koopovereenkomst. Bij gebreken moet u denken aan scheuren in de muur, lekkage of bijvoorbeeld rotte kozijnen. Dit zijn gebreken die zichtbaar zijn maar er bestaan ook gebreken die in eerste instantie niet zichtbaar zijn, bijvoorbeeld wanneer er iets mis is onder de vloer. Dit zijn verborgen gebreken. De verkoper heeft meldingsplicht en de koper heeft onderzoeksplicht.

U als eigenaar kunt als geen ander het gevoel overbrengen van het huis waarin u heeft gewoond. U kunt genieten van het idee dat u zelf de mensen kan kiezen die uw huis de komende jaren zullen overnemen. Maar geniet vooral van het feit dat u €1.000-en euro’s heeft bespaart aan courtages die u normaal had moeten betalen aan een fysieke makelaar. Drink daar maar een glas champagne op.

Cookies


Wij gebruiken cookies om uw ervaringen op onze website te verbeteren.

Accepteren

Wil je meer weten? Privacy Policy